Put u moju nepostojeću zemlju @Zenit

Event is over !

Dragi prijatelji,
Pozivamo vas na promociju knjige Tamare Đermanović „Put u moju nepostojeću zemlju“ (Samizdat, B92, 2018) koja će se održati u sredu, 23. oktobra 2019. u 20h u knjižari Zenit, Njegoševa 24, Novi Sad.

U programu učestvuju:

  • Tamara Đermanović, autorka i
  • Vladimir Gvozden, prof. na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Knjiga „Put u moju nepostojeću zemlju“ vodi nas na putovanje kroz zemlje bivše Jugoslavije na koje je Tamara Đermanović krenula kako bi razumela šta se njenoj zemlji dogodilo u ne tako davnoj prošlosti, i kako bi pomogla drugima da to shvate. Ona to ne čini kroz ideju jugostalgičara, što ona zapravo i nije, već s ljubavlju i dubokim razumevanjem za ljude i različita viđenja prošlosti Jugoslavije i budućnosti u zemaljama koje su na njenim temljima nastale. Tamarino putovanje je strastveno i slojevito, prepuno ličnih uspomena i kolektivnih sećanja, često bolno, i kroz njega ona hrabro propituje sebe, naročito prelazeći predele u kojima je rat ostavio najveće ožiljke. Njeno putovanje je i emotivno i fizičko, duboko i dirljivo, ona s mnogo spisateljske veštine gradi snažan publicistički tekst kojim nas, vodeći nas kroz burnu istoriju jedne zemlje, suočava sa unverzalnim istinama.

Tamara Đermanović (Beograd, 1965) profesorka je na Fakultetu humanističkih nauka u Barseloni, gde živi od 1991. godine. Završila je opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu a doktorirala na Univerzitetu u Barseloni. Od 1996. godine na Fakultetu humanističkih nauka vodećeg španskog univerziteta Pompeu Fabra predaje slovenske kniževnosti, estetiku i filozofiju. Na istom univerzitetu je 2002. osnovala Seminar slovenskih studija, kojim do danas rukovodi. Doktorirala je 2004. na temu „Odnos Rusije i Zapada kroz Dostojevskog; Zapisi iz podzemlja, Zli dusi i Braća Karamazovi”. Njen doktorski rad objavljen je u izdanju izdavačke kuće Herder (2006) i iste godine proglašen је za najbolju studiju o Dostojevskom napisanu na španskom jeziku. Ova knjiga je 2013. objavljena i na ruskom jeziku (Достоевский между Россией и Западом, Rudomino, 2013).
„Putovanje u moju nepostojeću“ zemlju je njena četvrta autorska knjiga, a prva objavljena na srpskom jeziku.

 

Event Date

  • Wednesday, 23 October 2019
  • 20:00

Event Location